Het energielabel en aantonen van isolatie

De energielabels zijn tegenwoordig het eerste gespreksonderwerp tijdens een bezichtiging. Woningen met een slecht label worden steeds minder gewaardeerd. Er ontstaan  grotere verschillen tussen woningen met een goed en slecht energielabel. In het derde kwartaal van 2022 leverde een woning met energielabel A gemiddeld 7% meer geld op dan een woning met label F. In 2021 was dit verschil slechts 2% blijkt uit cijfers van het NVM.

De noodzaak is er dus om na te denken over de energielabels en verduurzamingsmogelijkheden. De verkoopprijs  per m2  van een woning met energielabel A hoger ligt tegenwoordig hoger dan een woning met labels D, E, F of G.

Heb je nu een laag energielabel, maar al wel enige aanpassingen gedaan? Het kan lonen om een nieuw energielabel aan te vragen.

Let op dat bewijslast hierin erg belangrijk is. Hierin kunnen wij u adviseren. Globaal komt het op het volgende neer:

De inspectie van een energielabel betreft een visuele inspectie. Dit betekent dat de adviseur de isolatie meet waar hij dat kan meten. Is de isolatie niet te meten dan is de adviseur in basis genoodzaakt om het bouwjaar van de woning aan te houden met de daarbij horende isolatiewaarden. De adviseur mag daar van afwijken indien:

  1. Bouwtekeningen met daarop de dikte van de isolatie vermeld (geen RC waarden) aanwezig zijn;
  2. Foto’s waarop duidelijk te zien is waar de isolatie is aangebracht + de dikte van de aangebrachte isolatie;
  3. Factuur waarop de dikte van de isolatie staat vermeld (offerte i.c.m. factuur mag ook).
  4. Als bovenstaande gegevens niet aanwezig zijn, dan is een laatste mogelijkheid om zelf een klein een gaatje te boren, zodat de adviseur met een breinaald de dikte op locatie kan vaststellen. Dit is uiteraard niet verplicht.

Mocht één van bovenstaande bewijslast niet aanwezig zijn en de adviseur kan de isolatiedikte niet ter plaatse meten, dan moet de adviseur uitgaan van het bouwbesluit. Dat is de minimale isolatiewaarde die is toegepast bij het bouwen van de woning.

Wij adviseren u graag hierover bij de aanvraag van uw label.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *