Hoe neem je afscheid van koken met aardgas?

Energieneutraliteit betekent wonen zonder aardgas. En dus moet je elektrisch koken. Iets waar veel mensen erg tegenop zien. Het vertrouwde koken op aardgas heeft de voorkeur. Makkelijk en goedkoop. Tijd om anders te gaan denken. In dit eerste bericht de voordelen van elektrisch koken op een rij. In het volgende bericht praktische tips voor corporaties om de overstap te maken.

Koken
We koken bijna allemaal iedere dag. Vaak leerden we het van onze ouders. De manier waarop we koken is gewoontegedrag. Koken op aardgas of koken op elektriciteit? Koken op gas heeft zeker voordelen. Vooral vanwege de zichtbaarheid en regelbaarheid. Er is een vlam of niet. Aan is aan en uit is uit. Geen opwarm- of afkoeltijden. Daarnaast is het goedkoper. Mits de vastrechtkosten van de gasmeter niet meetellen. De opkomst van energieneutraal wonen dwingt overstappen op elektrisch koken af. Er is immers geen gasaansluiting meer in de woning. Vier manieren van elektrisch koken:
1. Inductie
2. Elektrisch
3. Keramisch
4. Halogeen

Koken op inductie komt het dichtst bij koken op gas. De andere drie manieren warmen langzamer op en koelen trager af. Voorwaarde is een aparte elektrische groep in de meterkast en aanschaf van nieuwe pannen. Bij elektrisch koken zijn vlakke bodems een must.

Voordelen
Elektrisch koken heeft veel voordelen:
• Elektrisch koken op inductie gaat sneller dan op gas. Een liter water is sneller aan de kook. Ook is de temperatuur gemakkelijk en snel aan te passen
• De elektrische kookplaat is vlot schoon te maken. Even een doekje over de plaat en klaar
• Alle manieren van elektrisch koken zijn veiliger dan koken op gas. Geen open vuur of gas dat de woning instroomt. Geen vlammen die in de pan terecht komen. Bij inductie wordt de kookplaat zelf minder heet en is het risico op verbranden minder
• Met groene stroom of eigen zonnepanelen is elektrisch koken bovendien duurzaam

Succes met het maken van een keuze!

20 september 2019, Wilco Spoelman

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *