Energielabel heeft invloed op de hypotheek regels

Hypotheekregels 2024 t.a.v. (niet-)duurzame woningen

Het ministerie van Financiën deed recent een voorstel voor de aanpassing van de leennormen in 2024. Hierin zien we iets opvallends: de leenruimte van de woningkoper wordt afhankelijk van het energielabel van het huis. Op twee verschillende manieren gaat dit label een rol spelen in het bepalen van de maximale hypotheek.

Positieve invloed
Vooral voor starters gaat de wijziging van positieve invloed zijn op de hypotheek die ze afsluiten. Zij worstelen vaker met de maximale hypotheekmogelijkheden dan doorstromers. Hoe ziet die invloed er precies uit? Kort gezegd: hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Als je energielabel C of D hebt, kun je (bovenop de reguliere inkomenstoets) nog eens €5.000,- extra lenen. Bij label A++++ zelfs tot €40.000,- extra.

Gebouwgebonden energieverbruik
Als je aan te kopen woning label E, F of G heeft, is de reguliere inkomenstoets jouw maximale leenbedrag. Bij de leennormen voor 2024 wordt rekening gehouden met gebouwgebonden energieverbruik van een woning met energielabel E, F of G. Hierdoor zal de reguliere leenruimte (zonder extra’s) ten opzichte van 2023 verkrappen.

Extra lenen om te verduurzamen
De nieuwe leennorm heeft aan de andere kant een positieve invloed op kopers van woningen met slechte energielabels. Zij kunnen namelijk extra lenen om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zonder dat dit effect heeft op hun maximale hypotheek. Hiermee hoopt de overheid de verduurzaming van oudere, slecht geïsoleerde huizen te stimuleren. Met energielabel E, F of G kun je €20,000,- bovenop je maximale hypotheekbedrag lenen. Dit geld wordt in een bouwdepot gestopt en moet worden besteed aan het verduurzamen van je aangekochte woning, binnen vijf jaar na aankoop.

Huidige markt
We zien in de huidige markt al dat veel potentiële kopers selecteren op een hoog energielabel en dit heeft meer concurrentie als gevolg en dus hogere prijzen.

Woningen met een laag energielabel zijn dus relatief goedkoop en er kan dan extra geleend worden om de woning energiezuiniger te maken. Voor de labels E,F en G is dit maximaal € 20.000,-. Hiermee kan je de woning isoleren, elektriciteit op laten wekken en een vervangende oplossing voor gasgebruik toepassen.

Let dan op bij het aanvragen van het energielabel: te goedkoop = duurkoop
Labelenadvies.nl kan zorgen voor een correct en goed opgesteld energielabel. Wij doen geen aannames: Als u  isolerende maatregelen getroffen heeft, onderzoeken wij deze voor u. Veel adviseurs ( de erg goedkope aanbieders vooral) doen dat niet en vragen u niet of u deze  verbeteringen heeft gedaan; zij hanteren mazen in de regelgeving waar u de dupe van bent. U krijgt immers een te slecht label geleverd. Let daar echt op,! Bij Labelenadvies.nl bent u op het juiste adres voor een gedegen onderzoek. Wij kunnen u ook adviseren of het maatwerkadvies voor u opstellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *