Verplicht energielabel D voor winkels vanaf 2025

In 2025 komt er naar verwachting een nieuwe verplichting   waarbij winkelpanden minstens energielabel D moeten hebben.

Voor de retailsector geldt dezelfde regels als voor woningen: een energielabel is verplicht bij verkoop- of verhuurtransacties van panden. Volgens de dataverzamelaar heeft nog steeds meer dan de helft van de leegstaande retail panden geen verplicht energielabel. Van de wel gelabelde panden heeft een relatief groot deel (23%) een energielabel dat lager is dan D.

Recent onderzoek van Dynamis Research brengt de energielabels van winkelpanden bij recente winkeltransacties in kaart in combinatie met huurprijzen, de locatie en het bouwjaar. De belangrijkste inzichten uit dit onderzoek zijn:

Slechts 26% van winkeltransacties sinds 2022 vond plaats in een pand met een energiezuinig label.Oudere winkelpanden in historische binnensteden realiseren hogere huren, ongeacht het energielabel van het pand.Winkels met minder energiezuinige labels (C, D, E) behalen gemiddeld verrassend hogere huurprijzen. Het lage aandeel energiezuinige labels wordt deels veroorzaakt doordat winkeleigenaren het nut van investeren in het energielabel niet zien zitten, of omdat ze simpelweg niet weten dat een energielabel nodig is. Lees de volledige publicatie (pdf opent).

Energielabelenadvies.nl kan snel een energielabel voor u opstellen en u adviseren hoe u met uw winkel op minimaal D label kan komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *